Przydatne informacje w temacie podawania zup w zwykłe dni i w czasie uroczystości.

O ile na co dzień w wielu rodzinach zupy zwyczajnie się zjada na głębszych talerzach czy niekiedy i miskach, to w przypadku jakiś uroczystych okazji trzeba zadbać o odpowiednie naczynia.


Sporo będzie w tym przypadku zależeć od tego, jaką zupę się zaserwuje, a możliwości są pod tym względem naprawdę duże. Pozostać rzecz jasna można przy klasyce, to znaczy rosole albo pomidorowej, a przygotować można na przykład wyśmienitą grzybową czy też pożywny barszcz. Najczęściej rozróżnia się trzy podstawowe naczynia na zupy, czyli miski, talerze oraz bulionówki Lubiana. W praktyce warto mieć je wszystkie w swojej kuchni, ponieważ zawsze okazać się może, że mogą się przydać. Niektórzy zalecają, żeby dołożyć jeszcze do tego zestawu barszczówki, czyli specjalne naczynia dedykowane właśnie do podawania barszczu.


ogórki w słoiku
Napisał: jeffreyw
Na podstawie: http://www.flickr.com


Bez względu na fakt, w jakim naczyniu podana zostanie zupa, to trzeba się trzymać kilku istotnych reguł. Jeśli chodzi o talerze, to najczęściej się je kładzie je puste na stole, z leżącą po prawej stronie łyżką, a zupa jest podawana w osobnych wazach. Za to bulionówki Luminarc przynosi się dla gości już wypełnione, a dodatkowo się je stawia na talerzu o odpowiednim rozmiarze.

Taka problematyka jest dla pewnych osób nieco kontrowersyjna. Jeżeli chcesz poznać inne recenzje na omawiane tutaj zagadnienie, to przeczytaj więcej w treści (https://serwiskawowy.pl/3_saeco).

Często do podawanych w ten sposób zup będą jeszcze różne dodatki, w takiej sytuacji znajdować się one powinny na talerzyku z prawej strony.




Bardzo ciekawym i coraz popularniejszym sposobem podania zup są nieduże, specjalnie wypieczone chlebki, bardzo dobrze się one sprawdzają przy białym barszczu.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2017-12-04 09:59:30
Tagi: zupy, talerze, bar, kuchni