Garnki nie na indukcję

Garnki to niezastąpione detale w każdym mieszkaniu. Bez tych naczyń nie ma rodzinnego posiłku, przy bardzo dużym stole. Garnki przeważnie kompletuje się do design-u kuchni, ale też i do preferencji, albo zapotrzebowania osób w rodzinie.

Pośród garnków posiadamy bardzo duży wybór w kolorystyce, gabarytach, jak i jakości wykonania. Garnki można rewelacyjnie dopasować jednakowo do koloru kuchni, jak i smaku.

Czajnik
Najważniejszy jest jednak wybór materiału z jakiego zrobione są garnki. I tutaj dla wielu zaczynają się problemy . . . Zazwyczaj zadawane zapytania to: Jaki nabyć najodpowiedniejszy garnek dla mojej rodzinki? Czy posiadając malutkie dziecko mogę pichcić w każdym naczyniu? Jeśli jestem alergikiem to czy mogę pichcić w naczyniu ze stali nierdzewnej? W jakim garnku jedzenie się nie przykleja? Jaki garnek jest najbardziej energooszczędny? Które naczynia najlepiej nadają się na indukcję?

Wbrew pozorom pytania są bardzo celne i każdy, kto stoi przed dokonaniem zakupu garnków musi znaleźć na nie odpowiedź. W artykule spróbujemy Państwu opisać profil garnków, które od niedawna podbijają krajowy rynek.

W ulepszonej wersji na rynku pojawiły się garnki, które kiedyś zakupowane były przez nasze babuszki. Mowa tu o garnkach emaliowanych, które właśnie przechodzą niezwykle żywiołowo swój renesans (zobacz ofertę sklepu). Garnki emaliowane kojarzone są przez wielu ze zwykłymi, banalnymi i niezbyt estetycznymi naczyniami z cieniutką warstwą emalii, która może ulec uszkodzeniu przy pierwszym, pechowym uderzeniu. Naczynia te nie tylko były dawniej mało odporne, ale także niepraktyczne w użytkowaniu, gdyż do warstwy emalii mocno przylepiała się żywność.

Tymczasem producenci garnków emaliowanych stworzyli nowe technologie i rozpoczęli współpracę z projektantami, czego owocem stały się nowoczesne naczynia emaliowane m.in. niektóre naczynia z linii ELO, Intenso, Rustico, garnki Pyza, Baryłka, garnki Flox, garnki Glosa, oraz najnowszy produkt firmy Garnki Olkusz, Mizar i Selena oraz bardzo dużo innych. Naczynia te nie tylko mają grubszą emalię, ale także uchwyty ze stali nierdzewnej i szklane przykrywki z odpowietrznikami. Pośród odmłodzonych naczyń emaliowanych często kupowane są garnki (w serwisie) emalia Olkusz, polskiej firmy z długoletnią tradycją i co najistotniejsze z ogromnym zaufaniem konsumentów.



Naczynia emaliowane są wprost zrobione do tworzenia potraw dla naszych małych dzieci, jak także dla alergików, albowiem nie wyzwalają żadnych związków, a co za tym idzie są bezpieczne dla zdrowia. Nowoczesne naczynia emaliowane mają specjalną powłokę wewnątrz, która powoduje, że gotowane potrawy nie przyklejają się do spodu, a garnek łatwo się czyści. Szklista powłoka emalii nie modyfikuje smaku żadnej potrawy, co pozwala rozkoszować się smakiem przyrządzonych potraw w 100%. Emaliowana powłoka na zewnątrz naczyń posiada bardzo często filtr UV co pozwala cieszyć się ślicznym kolorem garnków przez wiele lat. Odświeżone produkty emaliowane to z reguły garnki na indukcję czyli garnki indukcyjne, co pozwala na użytkowanie naczyń na nowoczesnych kuchenkach.


Napisał: A.Z.
Na podstawie: Garneczki

Opublikowany przez Administrator w dniu 2017-12-05 13:09:37