Dobre posiłki to efekt pracy nie tylko na kuchni

Uważam, że każdy z nas czasami zje coś na mieście. Czasami przez lenistwo, innym razem w pośpiechu, lub przez ograniczone umiejętności kulinarne.


W każdym z tych przypadków oczekujemy jednak, iż nasze pieniądze się nie zmarnują, a nam przyjdzie skosztować smacznego jedzenia.


Domki letniskowe
Napisał: amateur photography by michel
Na podstawie: http://www.flickr.com


rodzina
Napisał: A_Peach
Na podstawie: http://www.flickr.com


kierownik restauracji
Napisał: Chris & Karen Highland
Na podstawie: http://www.flickr.com




Mnóstwo osób skupia się tylko na umiejętnościach kucharzy. Jest to błędne myślenie, ponieważ na sukces w branży gastronomicznej składa się o wiele więcej czynników, które najczęściej w całość spina kierownik (zobacz szkolenia z zarządzania) restauracji. To jemu podlegają osoby w niej zatrudnione. Zależnie od funduszy, którymidysponuje właściciel osób w konkretnym lokalu jest zatrudnionych mniej lub więcej. Zawsze znajdziemy jednak kogoś, kto odpowiada za czynność, która na pierwszy rzut oka może wydawać się prozaiczna - robienie zakupów.

Czy komentarze z witryny (http://transleo.pl/) były na tyle interesujące, że masz chęć napisać swój? Nakłaniamy Cię do tego. Będzie to dla nas ogromna pomoc.

Wbrew pozorom w sytuacji restauracji jest to niezwykle istotna sprawa. Odpowiedni dobór produktów jest fundamentem dań, które mają z nich powstać. Nawet najwybitniejszy szef kuchni nie wyczaruje pysznego posiłku z nieświeżych warzyw. Za zakupy odpowiada najczęściej właśnie kierownik restauracji, lecz wcześniej ktoś musi rzetelnie przygotować dla niego ich listę. Za wygląd lokalu w największym stopniu odpowiadają kelnerzy, ponieważ to ich zauważamy tuż po przekroczeniu progu restauracji. Jeśli nie będziemy przywitani przez sympatycznych ludzi, a poziom obsługi pozostawi wiele do życzenia, to ostateczny osąd lokalu również nie będzie najlepszy. Kierownik restauracji, zwany czasem jej menadżerem, musi to wszystko łączyć w jednolitą całość, żeby ludzie pragnęli wracać do restauracji wraz ze swoimi przyjaciółmi.


Jak widać kucharze wcale nie są najważniejszymi osobami w restauracjach. Rzecz jasna to oni odpowiadają za to, co wyląduje na naszych stołach, lecz zanim to nastąpi szereg innych osób musi zadbać o produkty, oraz o nas, czyli o klientów.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2018-01-18 09:32:27
Tagi: gra, człowiek, sposób, osoby