Jaki smak tortu weselnego będzie najlepszy oraz na co zwrócić uwagę wybierając taki słodki wypiek na wesele?
Krojenie tortu jest to kluczowy moment dowolnego przyjęcia weselnego.
Oprócz tego, jak się będzie prezentować Panna Młoda i czy też jedzenie będzie smaczne, większa część gości weselnych idąc na wesele zastanawiają się nad tym, jaki tort będzie zaserwowany.
W czasie przyjęcia zwłaszcza dzieci wyczekują ze zniecierpliwieniem na podanie słodkiego wypieku. Tradycyjnie o północy Młoda Para kroi wspólnie początkowy kawałek oraz częstują się ze sobą tortem. Następne porcje podają wszystkim weselnikom. W wizualnej kwestii wskazana jest jak najbardziej indywidualność oraz odrobina szaleństwa. Klasyczne torty z bitą śmietaną i z wisienkami powoli odchodzą w niepamięć. Dziś tort (
Formy do pieczenia) może oraz powinien spójny być z wybranym przez Młodą Parę motywem przewodnim wesela i z jego kolorystyką. Na spotkanie z cukiernikiem, który ma utworzyć weselny tort, koniecznie trzeba zabrać ze sobą coś, co pozwoli wyobrazić mu sobie ogólną koncepcję wesela. Mogłyby być to przykładowo fotografie sukni ślubnej czy zaproszenia. Nie można by zapominać o tym, żeby pokazać cukiernikowi miejsce uroczystości, ponieważ co innego będzie pasować do ekskluzywnej bankietowej sali, a co innego do altanki w lesie.
Jeżeli chodzi o rozmiar tortu, to najkorzystniej zdać się na obeznanego cukiernika, który gdy zna liczbę weselników najlepiej określi jak duży powinien być tort, aby go nie zabrakło oraz nie zostało go zbyt dużo. Idealne weselne torty to owocowe, lekkie, orzeźwiające i nie za bardzo słodkie. Po całym dniu próbowania różnorodnych potraw, weselnicy są już objedzeni. Pora roku posiada również olbrzymie znaczenie. Śluby organizuje się zazwyczaj w lato, zatem w okresie, gdy smakują najlepiej nam soczyste, słodkie oraz naturalne owoce. Na ciężkie kremy żadna osoba raczej nie ma wówczas ochoty. Mieć pewność trzeba czy miejsce, w którym będzie odbywać się wesele dysponuje chłodnią.
Trzeba brać pod uwagę także to, czy porcja weselnego tortu jest odmiennego kształtu niż tradycyjny klin tortów urodzinowych. Jeśli nie ma specjalistycznej kelnerskiej obsługi, prawidłowo jest poradzić się cukiernika, który pokaże nam jak kroić taki tort, aby starczyło go dla wszystkich gości weselnych.
Opublikowany przez Administrator w dniu 2022-01-12 14:46:14
Tagi: przyjęcie, ślub, tort, sposób, naturalne